Mesti Baca!!!

Mesti Baca!!!
" Sedarilah posisi dan fungsimu dalam sejarah, dan laksanakanlah tugas suci ini dengan pengertian, keyakinan dan kesabaran. " (Imam Hasan Al-Banna)

Monday, September 8, 2014

KEPERLUAN DI JORDAN


shared by : Akhawat KITA

1)                DOKUMEN PENTING

*passport (salinan muka depan)

*gambar passport

*salinan I/C sendiri,mak & ayah

*salinan surat beranak

*salinan penyata gaji (mak ayah)

*tukar duit simpanan RM1000 @ lebih kpd USD



2)                PAKAIAN

*baju kurung / jubah -10 psg atau lebih

*T-Shirt riadah (prefer t-shirt labuh) ayu gituu..^_^

*long john (baju ketat kat dalam tuk musim sejuk)

*seluar slack / skirt labuh (skirt sini byk je jual)

*serkup tudung

*tudung/jilbab

*stoking kaki (Jordan punya stoking sgt nipis.better bli m’sia)

*kasut (sini pon ade je banyak, jd leh beli kt cni nanti. Tp rata2 kasut kat sini tapak keras), kalau boleh, beli yang bertutup sbb cni berdebu.)
*sandle (beli di msia, sini design tak best n tak brapa selesa. Penting utk musim panas-tak selesa pakai kasut bertutup)

*baju duduk rumah (kalau nak bawak,  beli yang lengan panjang jugak untuk musim sejuk nanti.)

*towel (sbg permulaan bawa lah. Sini pun ade byk je jual)

*kain batik

*telekung

*cadar ,sarung bantal,selimut



3)                BARANG2 PERHIASAN DIRI

·         Sikat

·         Bedak

·         Losyen (digalakkan beli Vaseline.yg jel petroleum)

·         Pin tudung

·         Deodorant

·         Berus &ubat gigi

·         Shower &shampoo

·         Cream muka (Cni banyak je jenama ada – nivea, Neutrogena, sebamed, loreal, olay, clean n clear, st. eve, Johnson dll )

*contact lens (kalau memang guna) kat sini ade je.tapi mahal,beli kt m’sia siap2.

*cermin mata (boleh tukar siap2 before fly)

*pakaian dalam (Ramai senior di sini lebih selesa membawa bekalan siap2 dari malaysia. Di sini, jualannya lebih terbuka+lelaki yg jual. Agak segan dan tak best utk beli di sini. Murah, tp mungkin xbkualiti+kurg selesa.)

* boleh jgk nak bwk berus baju..sbb sini punye lembut skit.



4)             BARANG yang dirasakan TAK PERLU

* 1.   Winter Coat: sini banyak je ada n lagi murah. sebab

Wintercoat berat.so rugi nanti kalau beg cepat penuh n berat.

2.       Kasut Boot untuk winter: sini banyak je n bukan slalu pakai

3.      Pad n Panty liner: sini ada je banyak yang ok

4.       Stokin kaki cotton tuk gi university atau time winter: sini banyak je n banyak jgak yang comel2.

5.       Stokin tangan: banyak je kat cni

6.       Selipar toilet/ selipar kat rumah : banyak je kat cni

7.       Sweater tebal yang berkait(gambar) : sini banyak je n lagi murah.

8.       Toiletries: sini banyak je,tpi kalau nak bawak sket sbg permulaan takpe je








5)                MAKANAN & BRG DAPUR



1.      Kicap manis / masin (kalau boleh carik yang dapat paket, atau botol plastik, supaya tak berat beg. Kat cni ada je tapi mahal sket n yang dari Thailand, takdelah sesedap msia.)

2.      Kicap tiram (kalau nak guna, takde pon takpe, ramai je org kat cni tak pakai. Kalau nak bawak,carik yang paket atau botol plastik)

3.      Serai,daun limau purut,daun kari,daun kunyit,daun kesum,daun pandan (semua ni kalau nak bawak takyah keringkan, bawak je daunnya masuk dalam plastik,nanti sampai cni tumpag umah senior punya freezer.kitorg kat cni bawak tak keringkan pon, nanti trus masuk freezer bekukan, memang tahan lama) semua ni terpulang pada adik2 untuk bawak atau tak, tapinya daun2 ni ringan je pon, kalau ada lagi best)

4.      Lengkuas kering

5.      Serbuk kari/kurma

6.      Sebuk sup/sup bunjut

7.      Ikan bilis/keropok keping

8.      Serbuk santan

9.      Rempah ratus

10.   Sos cili (  kalau mmg gune.sini mmg xde.sos tomato dah ader kt Jordan)

11.  Milo & nestum (lbih elok yg 3 in 1) *jgn yg dlm tin.takut berat.

12.  Kiub tomyam

13.  Serbuk rendang (klau nk gune time rayer nnti)

14.  Asam jawa/asam keping

15.  Agar2,suhun,bihun ( tidak terdapat kedai2 sini)





6)             UBATAN

*bam

*minyak angin

*ubat asthma (bg yg ada) di sini ade je.tapi sbg permulaan

*x yah bawak apa2 ubat batuk ke ubat demam ke.tu sume ade je kt sini.klau rase perlu je bawak.



LAIN2...

-tafsir Al-Quran ( klau boleh yg kcik yg ade makna.snang nk bwak ke mana2) J



          



7)                BARANGAN ELEKTRONIK

*kamus e-miftah

*kitab2 terjemahan BM (hadis 40, Fiqh Manhaj)

*alat tulis

*laptop

*kamera (pilihan)

*MP3/MP4

*Handset

*pendrive

*charger phone

*alatan jahit (jarum+bnang hitam,putih)



Intabeh!! (PERHATIAN  !!)



·         Biasanya semasa fly, setiap orang akan bawa satu beg sorong besar [luggage], satu beg sorong kecil [hand luggage-boleh dibawa bersama masa masuk flight] dan satu sandang belakang [kalau perlu, utk laptop dan brg2 penting]. Jadi, berhati2 dengan timbangan berat setiap beg. Biasanya 30 kg utk kargo. Tapi kdg2 ikut flight. Ada 25kg je, ade jugak yg 40 kg. Pastikan beg sandang belakang dan hand luggage tu tak diisi dengan botol2 berisi cecair-kalau tak akan dirampas oleh pihak airport. Dah jadi banyak kes sebelum ni..hatta rendang basah 2kg buatan nenek pun, pihak airport tak kisah utk buang. Menangis tak sudah nanti T.T



Ahlan wasahlan ila urdun,,

Ok.kalau ader ape2 yg  xjelas,dan nak tnye lagi sgt laa dialukan..moga semua gumbira nak dtg jordan... J

Jumpe kat Jordan...

1 comment:

Liyana Nordin said...

Salam akak....... Sy Nak sgtt masuk dentistry Kat unikl kak.. Huhuu,, akak apply Kat mana? Bila? Laman Web apa? Huhuu.. Tlong ya kak, thank-you ssgt kak I

Post a Comment