Mesti Baca!!!

Mesti Baca!!!
" Sedarilah posisi dan fungsimu dalam sejarah, dan laksanakanlah tugas suci ini dengan pengertian, keyakinan dan kesabaran. " (Imam Hasan Al-Banna)

Tuesday, September 17, 2013

Jelajah Jordan 1.0



Bismillahirrahmanirrahim.


Assalamualaikum to all readers! Sollu ala nabiyy~


Ni 1st time update blog after jejakkan kaki di bumi Jordan. Alhamdulillah  14/9 baru ni kami selamat tiba di bumi Jordan. Allahurabbi, tak tergambar bagaimana perasaan saat mula2 sampai kat bumi barakah ni. Bersyukur sgt Allah realisasikn  impian sejak sekolah menengah lagi, Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah.


Perjalanan kami berjalan lancar dari Amman ke Irbid, then kami dibawa ke penempatan masing2. Ramai yang duduk sakan dani and ada sebahagian yang duduk rumah sewa including me and athirah. Dan kami Allah takdirkan tinggal di bayt insaan yang ahli baytnye sangat2 subhanallah! Kak faizah(mentor), kak farah(roommate),kak ainina,kak fadilah, kak dalilah and kak anis, sangat kagum ngan akak2 nie. ^^


Ni video sepanjang perjalanan dari Queen Alia Airport Amman ke Irbid. =)


Suasana Jordan sangat berbeza ngan Malaysia, padang pasir, kurang hijau tak macam Malaysia, tapi Jordan tetap awesome tau! Masa mula2 jalan kat sini,rasa cam lawak sangat, hon aje sepanjang jalan, dah la bawak kereta dahsyat, macam dalam games2 tu. Hihi. Dua tiga hari ni, sibuk sikit beli barang rumah, perabot2, buat basmah kat balai polis, kashfu dam & pergi round2 JUST (Jordan University of Science and Technology). Luas sangat JUST ni, letih jalan, tempat2 kuliah pun tak ingat lagi jalan ke sana, takut tersosat lah pulak nanti. Takpe weekends ni ada orientasi, untuk kenal  lebih lagi tentang JUST.


Kat Jordan ni,  bahasa arab fushah yang kita2 selalu belajar kat sekolah tu tak guna sangat. Diorang guna bahasa Arab ammi. Mula2 sampai tu, dengar pakcik teksi arab cakap ngan akak mentor tak faham langsung. krik krik. Sekarang ni dah start practice cakap arab ammi, so that lagi mudah nak komunikasi kat sini nanti. In sya ALLAH , mana2 adik2 yang nak fly ke Jordan dah boleh study sikit2 cakap arab ammi ni, lagi mudah urusan korang kat sini nanti.


Oke lah, banyak pulak membebel. Rindu kat family and kawan2 kat Malaysia. Panjang umur kita jumpa lagi. Jaga diri semua! Jaga iman . jaga peribadi. Fi hifzillah ^^


--------------- 

Moga Allah bagi kekuatan utk bersungguh2 usaha utk capai 'target2' sepanjang berada di bumi Jordan, bumi anbiyaa’~

1 comment:

Ema said...

haish.patutla tak balas whats app T.T

Post a Comment